2016
wskazówka !
PROSTE WSKAZÓWKI DOBREGO
ODŻYWIANIA
DLA TRENUJĄCYCH i nie tylko !!!
1 Po przebudzeniu wypij szklankę przegotowanej wody ( może być z dodatkiem cytryny ), potem dopiero zabieraj się za śniadanie
2 Jedź 5-6 posiłków dziennie
3 Ostatni posiłek zjadamy 2h-3h przed treningiem
4 Po treningu odczekaj min 0,5h zanim coś zjesz
5 Jeżeli trening kończy się późno ( ok. 22:00 ) wskazany jest posiłek białkowy ( np.: jajko, twaróg, drób, ryba )
6 Pij wodę wolno, małymi łykami najlepiej z cytryną, to sprawi że woda lepiej i szybciej zostanie przyswojona przez organizm
7 Staraj się jeść śniadanie węglowodanowe, posiłki w ciągu dnia w postaci mieszanej a posiłki wieczorne białkowe
8 Lista produktów których powinieneś UNIKAĆ:
– pieczywo pszenne, przetworzone tłuste ( typu pączek )
– makaron pszenny
– sery zasobne w tłuszcze ( pleśniowy, topiony )
– smalec, słonina, margaryny kostkowe
– gotowe dania: naleśniki, kluski, pierogi
– dania przetworzone: zupki typu chińskie, gorące kubki, sosy w torebkach
– skóry z mięsa ( np.: z kurczaka )
– produkty zasobne w sól: chipsy, krakersy, paluszki
– produkty typu fast food: hot dog, hamburger, pizza
– przyprawy zawierające glutaminian sodu
– unikaj częstego jedzenia: ketchupu, majonezu, musztardy
– przetworzone ciężko strawne słodycze: ciasta z kremem, słodziki
– słodzone napoje gazowane, soki z kartonu, duża ilość kawy, duża ilość czarnej herbaty i napojów energetycznych
Obróbka termiczna :
– gotowanie na wodzie lub parze, duszenie z odrobiną wody , pieczenie w folii
– obsmażanie na oleju rzepakowym ( bez panierki !!!! )
JEDZ Z GŁOWĄ !!!
NIE REZYGNUJ Z RÓŻNORODNOŚCI SKŁADNIKÓW, NIECH TWÓJ JADŁOSPIS ZAWIERA BIAŁKA, TŁUSZCZE,
WĘGLOWODANY, WITAMINY ZWIĄZKI MINERALNE I PŁYNY
Jeżeli przestrzegasz powyższych zaleceń a RUCH staje się twoim sprzymierzeńcem, pozwól sobie na dni szaleństwa ( Niedziela, Święta,
Urodziny itp. ) oczywiście zawsze z umiarem.